Alchemistische stadswandelingen
Alchemistische Symboliek
in het Hart van Den Haag

Ontdek het wezen van de mens tijdens een inspirerende rondleiding
door de Haagse binnenstad langs objecten van alchemistische kunst.

Wij bieden drie verschillende wandelroutes aan. Het is aan te bevelen om met wandelroute 1 te beginnen, en dan vervolgens aan wandelingen 2 en 3 deel te nemen.

Wandelroute 1 heeft als titel "Aandacht, Schepping, Evolutie", en verhaalt aan de hand van ornamenten en sculpturen stapsgewijs over de ontwikkeling van de innerlijke planeten van de mens, door de alchemisten ook wel "onze metalen" genoemd, door yogi's "chakra's".

Deze "transmutatie" van de metalen speelt een belangrijke rol bij het bereiken van de staat van verlichting, de realisatie van de Steen der Wijzen.
Tijdens de wandeling komt uitgebreid ter sprake hoe we deze ontwikkeling een handje kunnen helpen, maar ook wat de gevaren daarvan kunnen zijn.

Wandelroute 2 draagt de titel "Pluk de Vruchten van de Levensboom", en voert langs kunstobjecten die inzicht geven in het wezen van de Kabbalistische Levensboom.

De Levensboom is een model van mens en kosmos en wordt door Alchemisten en Kabbalisten gebruikt om een hoger bewustzijn te verkrijgen, Lood in Goud te veranderen. Ieder mens draagt deze hogere bewustzijnsniveaus in zich, maar sommige daarvan liggen voor de huidige mens nog achter een mysterieuze sluier verborgen.

Deze wandeling gaat in op het nut van versluiering, maar we belichten ook de manier hoe de mens voor zichzelf tot ontsluiering kan overgaan.

Wandelroute 3 "Sterven zonder Dood", biedt ons een inkijkje in de obstakels die we op onze weg tot zelftransformatie tegenkomen, zaken waaraan we in ons dagelijks leven ten onrechte houvast ontlenen.

Het leven zelf biedt ons voortdurend de mogelijkheid deze achter te laten, als we dat maar willen. Maar we zijn er vaak aan zo gewend geraakt dat wij verlies als onprettig ervaren.

Dit achterlaten is echter geen pijnlijk proces meer zodra we ons kunnen afstemmen op de Bron van ons bestaan, het Eeuwige Leven. Dat wat wij "de Dood" noemen helpt daarbij een handje.


Alle wandelingen beginnen in Galerie Sis Josip met een korte inleiding over de westerse mysterietraditie, waarin esoterische astrologie, alchemie, magie en kabbala een voorname rol spelen. Vervolgens gaan we wandelen door de oude binnenstad van Den Haag en pikken een vleugje mee van deze aloude, maar toch zeer actuele mysteriŽn. Tenslotte babbelen we in de galerie nog wat na onder het genot van een hapje en een drankje.


Behalve een fysieke rondgang door de stad zijn de wandelingen vooral een ontdekkingstocht door het menselijk bewustzijn.

In deze tijd waarin de menselijke geest de fysieke materie zo'n dominante rol toedicht en het toenemende individualisme bestaande sociale samenhangen doet verdwijnen, bieden de wandelingen perspectief op bewustzijnsniveaus die latent in de mens aanwezig zijn, maar op het punt staan te ontluiken.

Dit vergt van de wandelaar niet zozeer een fysieke dan wel een geestelijke inspanning, maar de oprechte zoeker ziet die moeite beloond met de gouden gloed van een nieuwe dageraad die gedachten en woorden overstijgt. En beziet de wereld voortaan met andere ogen: die van een ingewijde.


Wandeldata


Wandelroute 1 op zondag 27 april 2014, en zondag 27 juli 2014

Wandelroute 2 op zondag 25 mei 2014, en zondag 24 augustus 2014

Wandelroute 3 op zondag 22 juni 2014, en zondag 28 september 2014


Alle wandelingen beginnen om 10.00 uur en duren ca. 2,5 uur.

Vertrek: Galerie Sis Josip, Hoogstraat 9, Den Haag (boven Karen Millen)
(Deur open vanaf 9.30 uur)

Bijdrage: Ä 8,00 inclusief thee/koffie/fris en appeltaart

Reserveren:
email centrum@sisjosip.nl
of bel in het weekend (070) 4274051
of online op deze pagina.

Groepsexcursies ook op andere tijden mogelijk.


Aanmeldformulier
Datum*
Naam*
Email*
Aantal personen*
Adres (optioneel)
Telefoon (optioneel)


De westerse mens is meer dan ooit op zoek naar mysterie. We zien dat terug in de successen van de diverse esoterische romans van de laatste tijd, zoals de Da Vinci Code en de Harry Potterreeks.

De ware levensgeheimen zijn echter niet in woorden uit te drukken. Alchemisten, Vrijmetselaars en Rozekruisers gebruiken in plaats van woorden eeuwenoude symbolen waarvan de ware betekenis slechts in kleine kring bekend is.

Den Haag verschaft al eeuwenlang onderdak aan diverse esoterische groeperingen. Dit heeft geleid tot de aanwezigheid van vele mysterieuze ornamenteringen waaraan wij meestal achteloos voorbij lopen.
We hoeven dus helemaal niet in de voetsporen te treden van de fictieve figuren uit de succesromans om kennis te maken met esoterisch gedachtengoed. We moeten het alleen leren te ontdekken.

Vandaar dat het initiatief geboren is om wandelingen te organiseren door de Haagse binnenstad die stilstaan bij een veelheid aan esoterisch-architectonische symboliek. Het gaat hierbij niet zozeer over jaartallen en namen van beroemde architecten en kunstenaars. Daarvoor zijn er voldoende andere rondleidingen in Den Haag beschikbaar.

We trachten met deze wandelingen het mysterie naar het hier en nu te brengen, want de mens zoals wij hem kennen is een wezen met een wonderlijk bewustzijn, opgeklommen vanuit mineraal, plant en dier, en steeds meer in staat de Natuur aan zich te onderwerpen, steeds meer schepper met de Schepper te worden.

De oude Alchemisten wisten al dat de mens in staat is zichzelf om te vormen, zijn onedele eigenschappen te transformeren naar mededogen en wijsheid, zijn onedele metalen om te zetten in goud, teneinde de Steen der Wijzen te maken. Tijdens de wandelingen komen deze elementen uitgebreid aan bod.


Kijk hier voor ons lezingenaanbod